Hastalıkta ve Sağlıkta Beslenme
İÇİNDEKİLERİÇİDEKİLERÖNSÖZ Toplum ve Kültür Sorunu Olarak Beslenme İlkeleri ... ... ... ... ... . A - GENEL BESLENME İLKELERİ I - Besin Maddeleri II - Besin Maddelerinin Sınıflaması III - Vitaminler IV - Madenler V - Su ve Tuzlar VI - Enerji Metabolizması VII - Beslenmede Kepek, Pekt İn ve Bazı Katkı Maddelerinin Önemi B _ HASTALIKLAR VE BESLENME REJİMLERİ l - Şeker Hastalığı ve Beslenme Rejimi || - Gut Hastalığı ve Beslenme Rejimi III - Karaciğer Hastalıklarında Beslenme Rejimi IV - Böbrek Hastalıkları ve Taş Oluşumunda Beslenme Rejimi V - Sindirim Sistemi Hastalıklarında Diyet VI - Damar Sertliği ve Koroner Hastalıklarında Rejim VII - Kalp Yetersizliği ve Tansiyon Yüksekliğinde Diyet VIII - Beslenme ve Kanser Arasındaki İlişkiler C - ÖZEL BESLENME DÜZENİ GEREKTİREN DURUMLAR l - Gebelikte Beslenme || - Yaşlılıkta Beslenme III - Şişmanlıkta Beslenme Düzeni D - SAĞLlKLI VE DENGELİ BESLENME TEKNİĞİ l - Beslenmenin Psikolojik Yönü II - Kötü ve Eksik Beslenme (Malnütrisyon) IH - Beslenme Aşırılıkları ve Modaları IV - Yemek Seçimi ve Planlaması E _ TABLOLAR VE LİSTELER Besin Maddelerinin Bileşimi Besinlerin Kalori Gruplaması Zayıflamada Tek ve Çift Sayılı Listeler Yöntemi SONSÖZ Türkiye'de Sağlık Bilimleri Açısından Beslenme Konusuna Emek Verenler BAŞLICA KAYNAKLAR TABLOLAR TABLO 1 : Başlıca Kalsiyum Kaynak ve Miktarları. TABLO 2 : Oda Isısıyla Oksijen Tüketimi Arasındaki İlişki TABLO 3 : Hareket Şekilleri ve Saatte Harcanan Kalori TABLO 4 : Hareket Şekilleri ve Dakikada Harcanan Kalori.TABLO 5 : Erişkinlerin Enerji İhtiyacı (Diyabet Konusu) TABLO 6 : Yaş ve Cinsiyete Göre Günlük Enerji İhtiyacı TABLO 7 : 1 Ekmek Birimi (EB)- 12 gram Karbonhidrat İçeren Yiyecekler TABLO 8 : Başlıca Besin Maddelerinin İçerdikleri Karbonhidrat Miktarları Açısından Karşılaştırılması TABLO 9 : Besinlerin Karbonhidrat Oranlarına Göre Gruplanması TABLO 10 : Meyvaların 10 gram Karbonhidrat veren miktarları TABLO 11 : Gutiu Hastalar İçin ve Ürik Asid Yüksekliğinde Kısıtlı Purin Diyeti TABLO 12 : Kronik Böbrek Yetersizliğinde Diyet Örneği TABLO 13 : Kronik Böbrek Yetersizliği Diyetindeki Değiştirmelerde Kullanılacak Listeler TABLO 14 : Düşük Kalsiyumlu Rejim TABLO 15 : Mide • Duodunum Ülseri veya Hastalıklarında Diyet Örneği TABLO 16 : Sodyum Kısıtlamasının Dereceleri TABLO 17 : Düşük Sodyumlu Diyet Örneği TABLO 18 : Yeşil Sebzeler Adıyla Bilinen Besinlerin Bileşimi TABLO 19 : Kuru Sebze, Makarna, Ekmek gibi Besinlerin Bileşimi TABLO 20 : Süt, Süt Ürünleri ve Yumurtanın Bileşimi TABLO 21 : Etlerin Besin Öğeleri Bakımından Bileşimi TABLO 22 : Kuru Meyva Adıyla Bilinen Besinlerin Bileşimi TABLO 23 : Taze Meyvalarm Bileşimi |