İşyerinin Devri ve İş Sözleşmesini Fesih Hakkı
İÇİNDEKİLERBirinci Bölüm İŞYERİNİN DEVRİİşyerinin Devrinde İş İlişkisini Düzenleme Gereği I. Düzenlemelere Temel Oluşturan AB Hukuku ve Gelişmeler 1. Düzenleme gereği ve düzenlemelerle izlenen amaç 2. Avrupa Birliği Yönergeleri a. 77/187 sayılı Yönerge (AET) b. 98/50 sayılı Yönerge (AT) c. 2001/23 sayılı Yönerge (AT) II. Devir Kavramı ve Düzenleme Gereksinimi Bakımından Devrin Türleri 1. Külli halefıyet halleri 2. Cüz'i halefıyet halleri 3. Türk Hukukundaki gelişim III. Düzenlemenin Sözleşme Serbestisi ve Girişim Özgürlüğü Karşısında Değerlendirilmesi 1. İşçi bakımından 2. Devralan bakımından 3. Devreden bakımından İşyeri (Bölüm) Devrinin Koşulları I. Devre Konu İşyeri veya İşyeri Bölümünün Varlığı: Ekonomik Birlik 1. Kaynakların bir araya gelmesi 2. Kaynakları bir araya getiren organizasyonun varlığı 3. Bir amacın izlenmesi 4. Süreklilik II. İşverenin Değişmesi III. İşverenin Değişmesine Rağmen Ekonomik Birliğin Kimliğini Koruması... 1. Mevcut organizasyonun aynen devamının zorunlu olmaması 2. Kimliğin korunmasında belirleyici kriterler a. İşyerinin türü b. Maddi işyeri unsurlarının devri c. Maddi olmayan unsurların devir anındaki değeri d. Sayı ve nitelik bakımından işçilerin esaslı bir bölümünün devri e. Müşteri çevresinin devri f. Devir öncesi ve sonrası yürütülen faaliyetler arasındaki benzerlik derecesi g. Faaliyetteki kesinti süresi Devrin Temeli ve Koşulu Olarak Hukuki İşlem I. Hukuki İşlem Kavramı ve tşK mad. 6'nın Uygulama Alanı 1. İşverenler arasında hukuki bağ sorunu 2, Devrin birden çok hukuki işlemle ortaya çıkabilmesi II. Ortaklıklar Hukukuna İlişkin Külli Halefîyet Halleri 1. Birleşme 2. Bölünme 3. Nev'i değiştirme III. Ticaret Kanunu Tasarısının Konuya İlişkin Düzenlemeleri Devir Kavramı Bakımından Yargıtayın AB Hukukunu Esas Alan İçtihadı 1. Genel Olarak 2. Yönergeyi Temel Alan Yorum Problemli Alan: İşyeri (Bölüm) Devri ve Alt İşveren İlişkisi I. Ayırt Edici Kriter Olarak Faaliyet Devri II. Kurumlar Arası İlişkinin Karşılaştırmalı Hukuktaki Görünümü ve Türk Hukuku Bakımından Değerlendirme III. Yargıtayın Konuya İlişkin Kararları IV. Her İki Kurumun Çakışması Durumunda Bağlanacak Hukuki Sonuç İkinci Bölüm İŞYERİNİN DEVRİ VE FESİH İLİŞKİSİ Genel Olarak Devrin İş İlişkisine Etkisi I. Devrin Sonucu Olarak İş Sözleşmesinde Taraf Değişikliği II. Devre Konu İş Sözleşmeleri III. Devir Kapsamındaki İşçilerin*Tespiti Feshe İlişkin Düzenlemenin Niteliği ve Uygulama Alanı I. Bağımsız Fesih Yasağı II. Bağımlı Fesih Yasağı III. Aracı Görüşler IV. Görüşlerin Değerlendirilmesi İş Sözleşmesinin Feshi ve "Sırf Devir Nedeniyle Fesih" Kavramı I. Sınırlamanın İçeriğinin Belirlenmesinde Kavramın İşlevi II. Sözleşmenin Devreden İşveren Tarafından Feshi 1. İşletme gerekleri ile fesih a. Fesih hakkının smırları-Devralan işverenin talebi b. Baskı feshi c. Devralan işverenin öngördüğü tedbirler çerçevesinde fesih 2. İşçinin yeterliliğinden veya davranışlarından kaynaklanan fesih nedenle 3. Haklı fesih nedenleri III. Sözleşmenin Devralan İşveren Tarafından Feshi 1. İşletme gerekleri ile fesih 2. İşçinin yeterliliğinden veya davranışlarından kaynaklanan fesih nedenleri 3. Haklı fesih nedenleri IV. İflas Prosedürü ve İş Sözleşmesini Fesih Hakkı § 5. Devirde Fesih Yasağının Dolanılmasına İlişkin Hukuki İşlemler I. İşyerinin Kapatılması-Devir İlişkisi II. Fesih Yasağına Aykırılık Olarak İşyerinin Kapatılması III. Fesih Yasağı ve İkale Sözleşmesinin Geçerliliği IV. Fesih Yasağı ve İş Sözleşmesinin İşçi Tarafından Feshi § 6. Çalışma Koşullarının Değiştirilmesi - Değişiklik Feshi 1. Devre İlişkin Düzenlemenin Çalışma Koşullan Bakımından Etkisi IL Değişikliğe Karşı Güvence Noktasında AB Hukuku İle Karşılaştırma § 7. İşçinin Feshe Karşı Dava Hakkı I. Davanın türü II. Pasif dava ehliyeti § 8. İşverenin İşçiyi Bilgilendirme Yükümlülüğü ve İşçinin Sözleşmeyi Fesih Hakkı I. Yükümlülüğün Kapsamı ve İçeriği II. Devrin İşçi Bakımından Haklı Fesih Nedeni Oluşturmaması - İşçinin İtiraz Flakkı III. Türk Ticaret Kanunu Tasarısının Fesih ve İtiraz Hakkına İlişkin Düzenlemeleri Genel Değerlendirme ve Sonuç Yararlanılan Kaynaklar |