Çevre Sağlığı ve Teknolojisi-Kullanılmış Suların Uzaklaştırılması
İÇİNDEKİLERÇEVRE KİRLENMESİ VE ÇEVRE BİLİMLERİNİN ESASLARISa 1. Çevre Kirlenmesi 1.1. Giriş 1.2. Tarihi Gelişim Z. Çevre Bilimlerinin Esasları 2.1. Giriş 2.2. İnsan ve Çevresi 2.2.1. Şehirleşme 2.2.2. Endüstrileşme 2.2.3. Kimyasal Kirleticiler 2.3. Hava 2.4. Su 2.4.1. Ötrofikasyon 2.4.2. Mikrokimyasal Kirlenme 2.4.3. Termal Kirlenme 2.4.4. Kanalizasyon 2.5. Toprak 2.5.1. Tarım Koruma îiaçlan 2.5.2. Gübreler 2.6. Katı Artıklar (Çöpler) 2.6.1. Hayvansal Artıklar 2.6.2. Radyoaktif Maddeler 2.7. Ekoloji ve Çevre 2.8. Halk Sağlığı ve Çevre 2.8.1. Gıda Maddeleri 2.9. Kirlenme Konusuna Genel Bakış. 2.10. Çevre ve kalkınma BÖLÜM B KULLANILMIŞ SULABIN UZAKLAŞTIRILMASI 1. Giriş 1.1. Çevre Sağlığı Bakımından Kanalizasyonun Önemi 1.2. Tarihi Gelişim 1.3. Kullanılmış Suları Uzaklaştırma Sistemleri 1.3.1. Genel 1.3.2. Sistemlerin Karşılaştırılması 1.3.3. Kullanılmış Suları Uzaklaştırma Sisteminin Elemanları 1.3.4. Kanal Ağma Verilen Şekiller 2. Kullanılmış Saların Özellikleri ve Miktar* 2.1. Kul'anılmış Suların Özellikleri ve Meydana Geldiği Kaynaklar 2.2. Kanal Ağına Gelen Kullanılmış Su Miktarının Hesabı 2.2.1. Kullanılmış Su Mecralarında Hesaba Esas Alınacak Debiler 2.2.2. Mecralarda Kullanılmış Su Akışmdaki Değişimler 2.2.3. Kanala Giren Yabancı Sular 2.2.4. Endüstride Kullanılmış Sular 2.3. Kanal Ağına Gelen Yağmur Suyu Miktarının Hesabı 2.3.1. Yağmur Şiddeti, Verimi ve Tekerrürü 2.3.2. Hesap Yağmuru 2.3.3. Akış Katsayısı 2.3.4. Zaman Katsayısı 2.3.5. Gecikme ve Yağmur Suyu Kanallarında Akan Suyun Miktarı 2.4. Mecraların Hidrolik Hesabı 2.4.1. Esas Formüller 2.4.2. Mecralardaki Akis 2.4.3. Açık Kanallarda Akış 3. Mecraların Kesit Şekilleri ve Yapı Malzemeleri 3.1. Mecraların Kesit Şekilleri 3.2. Kapalı Kesitler 3.3. Açık Kesitler 3.4. Yapı Malzemesinin Mukavemeti 3.5. Mecraların Malzeme Cinsleri 3.5.1. Beton Borular 3.5.2. Beton ve Kagir Kanallar 3.5.3. Sırlı Künk Borular 3.5.4. Asbestli Çimento Borular 3.5.5. Dökme Demir Borular 3.5.6. Plastik Borular Kullanılmış Salan Uzaklaştırma Tesislerinin Planlanması ve 4.1. Planlama .4.2. Şehrin Bölgelere Ayrılması ve Güzergah Tesbiti 4.3. Mecraların Caddedeki Yeri, Sayısı, Bacaların Yerleri, Hendek Derinliği ve Mecra Eğimi 4.3.1. Caddede Mecraların Yeri 4.3.2. Caddede Mecraların Sayısı 4.3.3. Bacaların Yerleri 4.3.4. Mecraların Hendek Derinliği 4.3.5. Mecraların Eğimi 4.4. Kanal Ağmm Projelendirilmesi 4.4.1. Kullanılmış Su Kanal Sisteminin Projelendirilmesi 4.4.2. Yağmur Suyu Kanal Sisteminin Projelendirilmesi 4.4.3. Birleşik Sistemin Projelendirilmesi 5. Easıaî Ağı Yapıları 5.1. Genel Esaslar 5.2. Yapılar 5.3. Kanal Ağmm Özel Yapıları 5.3.1. Yağmur Suyu Dolu Savakları 5.3.2. Yağmur Suyu Hazneleri 5.3.3. Ters Sifonlar 5.3.4. Sifonlar 6.1. Giriş 6.2. Tulumbalar 6.3. Tulumba Dairesinin Hesap ve Teşkil Esasları 6.4. Emme ve Basma Boruları 6.5. Terfi Merkezi Tipleri 6.6. Seçim 6.7. Güç Hesabı 6.8. Misal BÖLÜM C 1. Tasfiye Hakkında Genel Bilgiler 1.1. Kullanılmış Suların Tasfiyesinden Maksat VIII Sal 1.2. Kullanılmış Su Tasfiyesindeki İşlemler 1.3. Kullanılmış Suların Tasfiye Metodları ve Tesislerin Kapasiteleri 1.4. Tabii ve Sun'i Tasfiye Metodları 1.5. Kullanılmış Sulann ve Tasfiye Artıklarının Değerlendirilmesi 1.6. Kullanılmış Su Tasfiyesinin Maliyeti 1.7. Tasfiye Tesislerinde Dikkat Edilecek Bazı Hususlar %. Kullanılmış Sularm Özellikleri ve Kullanılmış Sularda Yapılan Deneyler 2.1. Kullanılmış Suların Özellikleri 2.2. Kullanılmış Sularda Yapılan Deneyler 2.2.1. Fiziksel Deneyler 2.2.2. Kimyasal Deneyler 2.2.3. Bakteriyolojik Deneyler 2.2.4. Biyolojik Deneyler 3. Kullanılmış Suların Mekanik Tasfiyesi 3.1. Kullanılmış Sulann Izgara ve Kalburlardan Geçirilmesi 3.2. Kullanılmış Sulardan Yüzücü Maddelerin Ayrılması 3.3. Kullanılmış Sulardan Çökebilen Maddelerin Ayrılması 3.3.1. Genel Hususlar 3.3.2. Daneli Çamurların Kullanılmış Sulardan Ayrılması 3.3.3. Yumaklaşmış Çamurların Kullanılmış Sulardan Ayrılması 4. Kullanılmış Suların Kimyasal Tasfiyesi 4.1. Kimyasal Yumaklaştırma ve Çökeltme 4.2. Kullanılmış Suyun Dezenfeksiyonu, Klorlama 5. Kullanılmış Sularm Biyolojik Tasfiyesi 5.1. Tabiî Biyolojik Metodlar 5.1.1. Zirai Maksatlar İçin Kullanılan Sulama Alanları 5.1.2. Sızdırma Tarlaları 5.1.3. Zemin Filtreleri 5.1.4. Kullanılmış Su Golleri ve Balık Havuzları 5.2. Sun'i Biyolojik Metodiar 5.2.1. Damlatmah Sistemler 5.2.2. Aktifleştirme Metodu 5.2.3. Hızlı Çökelticiler (Akselatörler) 5.2.4. iki Kademeli Biyolojik Tasfiye 5.2.5. Oksidasyon Hendekleri 6. Kullanılmış Su Çamurlarının Muamelesi 6.1. Kullanılmış Su Çamurlarının Özellikleri ve Çamurların Çiirütülmesi 8.2. Kullanılmış Su Çamurunun Miktan 6.3. Çamur Çürütme Odalarının Hesap ve Teşkil Esasları 6.4. Çamurların Kurutulması 6.5. Çamur Stabilizasyonu için Diğer Metodlar 7. Tasfiye Tesisi Hesap Misalleri 8. Kanal Şebekesi Bulunmayan Yerlerde Kullanılmış Suların Uzaklaştırılması 8.1. Yüzeysel Sulara Verme 8.2. Kuru Çukurlar 8.3. Sızdırma Kuyuları 8.4. Çürütme Çukurları 8.5. îki Katlı Çukurlar 8£. Damlalıklı Sistemler 8.7. Kum Filtre Hendekleri 8.8. Yeraltına Sızdırma Hendekleri 8.9. Dezenfeksiyon 8.10. Küçük Yerleşmelere Ait Tasfiye Tesislerinin Hesabı BÖLÜM D ÇÖPUEK VE BENZERÎ KATI ARTIKLARIN UZAKLAŞTIRILMASI 1. Genel Hususlar 2. Yakma Metodu 3. Gömme Metodu 4. Tarımda Kullanarak Değerlendirme Metodu |