Küçük Ve Orta Ölçekli İşletmelerde Sağlık,Güvenlik,Çevre Yönetimi

Kitap : Küçük Ve Orta Ölçekli İşletmelerde Sağlık,Güvenlik,Çevre Yönetimi

Yazar : * İ.Ozan Bozbay

Dil : Türkçe

Bölüm : Sosyal Politika

Yayın Yeri : Ankara

Yayın Tarihi : 2003

Yayıncı : T.C.Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü İşçi Sağlığı İş Güvenliği Anabilim Dalı

Tür : Tez

Kitap No : 4186

İÇİNDEKİLER


İÇİNDEKİLER
KISALTMALAR
GİRİŞ VE AMAÇ
KAVRAMSAL ÇERÇEVE
1.KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMELER.
1.1. Küçük Ve Orta Ölçekli İşletme Tanımları.......................................
1.1.1 Türkiye'de Küçük Ve Orta Ölçekli İşletme Tanımları
1.2. Küçük Ve Orta Ölçekli İşletmeleri Belirleyen Nitel ve Nicel Özellikler...........................................................................................
1.2.1. Nitel Özellikler
1.2.1.1. İşletme Sahibine İlişkin Nitel Özellikler
1.2.1.2. İşletme Örgütüne İlişkin Nitel Özellikler
1.2.1.2.1. Yönetime İlişkin Nitel Özellikler
1.2.1.2.2. Finansmana İlişkin Nitel Özellikler
1.2.1.2.3. Pazarlamaya İlişkin Nitel Özellikler
1.2.1.2.4. Tedarike İlişkin Nitel Özellikler 1.2.1.2.5 Üretime İlişkin Nitel Özellikler
1.2.1.2.6. Personele İlişkin Nitel Özellikler 1.2.2. Nicel Özellikler
1.3. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Önemi.........................................
1.4. Küçük Ve Orta Ölçekli İşletmelerin Türkiye Ekonomisindeki Yeri. SAĞLIK, GÜVENLİK ve ÇEVRE................................................................
2.1. Türkiye'de İşçi Sağlığı İş Güvenliği Durumu..................................
2.1.1. İş Sağlığı Güvenliği Durumunu Etkileyen Etmenler
2.1.2. Küçük Ve Orta Ölçekli İşletmelerde İşçi Sağlığı Güvenliği Durumu
2.1.3. İşyeri Ortak Sağlık Birimleri (İOSB)
2.1.3.1. İşyeri Ortak Sağlık Birimlerinin Görevleri 2.1.3.1 1. İşyeri Ortak Sağlık Birimi Örnekleri
2.2. İş Sağlığı ve Çevre...........................................................................
2.2.1.Sağlığı Etkileyen Kişisel ve Çevresel Etkenler
2.3. İşletmelerin Sosyal Sorumluluğu....................................................
2.3.1. İşletmelerin Sosyal Sorumluluğunun Kapsamı
2.3.2. İşletmeleri Sosyal Sorumluluk Anlayışına İten
Nedenler
2.3.3. İşletmelerin Sosyal Sorumluluklarını Tam Olarak
Yerine Getirmeleri İçin Yapılması Gerekenler2.4. Çevreye Duyarlı İşletmecilik
2.4.1. Çevreye Duyarlı İşletmecilik Anlayışının Gelişimi
2.5. Avrupa Birliğinde İşçi Sağlığı İş Güvenliği
2.5.1. İş Sağlığı Güvenliği Alanında Avrupa Birliği Kuralları
2.6. Sağlık, Güvenlik ve Çevre Yönetiminde İyi Uygulamalar
2.6.1. Sağlık Güvenlik Çevre Yönetiminde İyi Uygulamaların Kavram ve Hedefleri
2.6.2. Sağlık Güvenlik Çevre Yönetiminde İyi Uygulamaların Yararları
2.6.3 Sağlık Güvenlik Çevre Yönetiminde İyi Uygulamaların Küçük Ve Orta Ölçekli İşletmelerdeki Uygulaması
2.6.4 Sağlık Güvenlik Çevre Yönetiminde İyi Uygulamaların Ekonomik Açıdan Değerlendirilmesi
YÖNETİM.....................................................................................................
3.1. Küçük Ve Orta Ölçekli İşletmelerde Yönetim Yapısı....................
3.2. Toplam Kalite Yönetimi.................................................................
3.2.1. Toplam Kalite Yönetiminin Temel Özellikleri......
3.2.2. Sürekli Gelişme ve Hedeflere Yönelik Yönetim
3.2.3 Kalite Çemberleri
3.2.4 Toplam Kalite Yönetiminin Endüstri İlişkileri
Üzerine etkisi
3.2.5. Toplam Kalite Yönetiminin İşçi Sağlığı İş
Güvenliğiyle İlişkisi
3.2.6. Toplam Kalite Yönetiminin Türkiye'deki Durumu 3.2.6.1 Toplam Kalite Yönetiminin Türkiye'de
Uygulanabilirliği
3.3. İş Sağlığı Güvenliği Yönetim Sistemi....................................
3.3.1. Etkin Bir Yönetim Sisteminin Oluşturulması ve Sahip Olması Gereken Özellikler
3.3.2. İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sisteminin
Unsurları
3.4. Çevre Yönetim Sistemi....................................................................
3.4.1. ISO 14001 Çerçevesinde Çevre Yönetim Sistemi
3.4.1.1. Çevre Yönetim sistemi Planlaması
3.4.1.2. Çevre Yönetim Sistemi Uygulanması
3.4.1.3. Kontrol ve Düzeltici Etkinlikler3.4.2. Stratejik Yönetimde Çevre
3.4.2.1. Ekolojik Çevreye Geleneksel Bakış Açısı
3.4.2.2. Çevre Stratejisinin Gelişmesi
3.4.3. Çevre Yönetim Sisteminin Faydaları 3.4.3.1. ISO 14000 Serisi Standartların Yararları
3.4.4. tş Sağlığı ve Çevre Yönetim Sisteminin İş Sağlığı
Güvenliği Sistemi İle ilişkisi
3.5. Çalışanların Yönetime Katılımı......................................................
3.5.1. Yönetime Katılmayı Belirleyen Etkenler
3.5.2. Yönetime Katılma Sisteminin Araçları
3.5.2.1. İşletme Komiteleri
3.5.2.2. Personel Temsilcilikleri 3.5.2.3. Sendika Temsilcilikleri
3.5.3 Katılmalı Yönetimin işletmelerin insana Yaklaşım Tarzı 3.5.4. Yönetime Katılma Kavramına Yöneltilen Eleştiriler
III. BİR ALAN ÇALIŞMASI.................................................................
3.1. Materyal Ve Yöntem....................................................................
3.1.1. Evren ve Örneklem Seçimi
3.1.2. Araştırma Yöntemi
3.1.2.1 İşçi Bilgi Formu
3.1.2.2 İşveren Bilgi Formu
3.1.3 Araştırmada Kullanılan Tanım ve Kriterler
3.2. Bulgular........................................................................................
3.2.1. İşçi/İşçi Temsilcisine Uygulanan Anket Sorularına İlişkin Bulgular..................................................................................
3.2.2. İşverene Uygulanan Anket Sorularına İlişkin Bulgular... 3.2.3 İşçi/İşçi Temsilcisi ve İşverene Uygulanan Anket Soruların
İlişkin Karşılaştırmalı Bulgular
3.3.Tartışma.......................................................................................
3.4. Sonuç Ve Değerlendirme..............................................................
IV. ÖZET...................................................................................................................
V. SUMMARY.......................................................................................................
VI. ÖZGEÇMİŞ......................................................................................................
VII. KAYNAKLAR..............................................................................................,.,
VIII. EKLER......................................................................................................1.....1
8.1 Anket Uygulanan İşyerlerinin İşletme Bazında Karşılaştırılması.....
8.2 Anket Soruları............................................................................................