İş Organizasyonunun Temel Kavramları

Kitap : İş Organizasyonunun Temel Kavramları

Yazar : * Recep Varçın

Dil : Türkçe

Bölüm : Sağlık-Güvenlik-Çevre

Yayın Yeri : Ankara

Yayın Tarihi : Nisan 2000

Yayıncı : Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi

Tür : Kitap

Kitap No : 2015

İÇİNDEKİLER

İÇİNDEKİLER
ÖNSÖZ .......... .......... .......................... .....
1. EKONOMİ BİLİMİNİN İŞLETMELERDE KARŞILAŞILAN PROBLEMLERİN ÇÖZÜMÜNDE KULLANDIĞI METODLAR . 1.1. Ekonomik Analizde Kullanılan Bazı Araçlar .
1.1.1. Ekonomik Değişkenler
1.1.2. Değişkenler Arası daki llişkiler .......... . .....
1.1.3. İlişkilerin Grafiksel Gösterimi.
1.1.4. Değişkenler Arasındaki ilişkilerin Yönü..... .......... .......
1.1.5. Değişkenler Arasındaki ilişkılerin Eğimi
1.1.6. Değişkenler Arasıdaki İlişkilerin Pozisyonu
1.1.7. Değişkenler Arasındaki İlişkilerin Doğrusu Olmayan
Şekillen....
1.2. Talep Teorisi...................
2. İŞLETME KAVRAMI VE TEMEL İŞLETMECİLİK
FAALİYETLERİ
2.1. İşletme ve İşletmecilik Kavramları...
2.1.1. istetme Kavramı ........
2.1.2. İktısadilik Prensibi.. ........... .......
22. Temel işletmecilik Faaliyetleri: İşletmelerde Maddi Akım, Nakit Akımı ve Bilgi Akımı ..........
2.2.1. İşletmelerde Maddî Akım....
2.2.2. İşletmelerde Nakit Akımı..
2.2.2.1.İşletme ile Satış ve Tedarik Pyasaları Arasında
Gerçekleşen Nakit Akımı
2.2.2.2.İşletme ile Para veSermaye Piyasaları Arasında
Gerçekleşen Nakit Akımı .... ..
2.2.2.3.İşletme ile Devlet Arasında Gerçekleşen Nakit
Akımı............
2.2.3. İşletmelerdeBilgi Akımı .......... ..........
2.2.3.1.îşletmelerde Bilgi Akımının Yeri ve Önemi
2 2.3.2.Bilgi Akımının Aşamaları. .. ..
3. İŞLETMELERİN ORGANİZASYONEL YAPILARI
3.1.Patron ve Yakınlarının Denetiminde Olan Küçük Ölçekli Bir Firmanın Yapısı .
3.2. Orta ve Büyük Ölçekli Firma Yapısı..........
3.3. Fonksiyonel ve Çoklu Birim Ayrımı......
4.İŞLETME VE ÇEVRESİ ... .
4.1. İşletme ve Ekonomik Çevre ..
4.2. işletme ve Sosyal Çevre
4.3. İşletme ve Politik Çevre..............................................................
4.4. İşletme ve Teknolojik Çevre.
4.5. işletme ve Doğal Çevre...... .....
4.6, işletme ve Yaşal Çevre
5. ÜRETİM FAKTÖRLERİ
5.1. Genel İktisada Üretim Fakörleri ...
5.2. işletme İktisadında Üretim Faktörleri
5.2.1. Emek (İşgücü, İnsan).......................... .....

5.2.1.1. Fiziki Emek 5.2. 1.1 Fikri Emek
Bir Girişimci? .... 5.2.2 Varlıklar (Fiziki Sermaye) $ 2.2.1. Sabit Varlıklar.........
, Arazı ve Doğal Kaynaklar Döner Varlıklar.....
Mazeme .... ..............
Diğer Döner Varlıklar... .....
6.
6.1 Kuruluş Yeri Seçimi.......
6.2. Kuruluş Yeri Faktörleri,... ..........
6.2.1. İşletmenin Tedarik Fonksiyonuna İşlşkin Kuruluş Yeri Faktörleri. ....
6.2.1.1.Malzeme ....................... ............................
6.2 I.2.Sabit Yatırım Malları...
6.2.1 1.İşgücü....
6.2.1.4.Yardımcı Hizmetler... .....
6.2 1.5 Kredi ve Devlet Yardımları
6.2.2. İşletmenin Üretim F anfaıyonüna İlişkin Kî&ulvs Yeri Faktörleri. ......... .. ...................... .......... ........ ............
6.2.3.hktrnefiitt Pazarlama Fonksiyoa vna ilişkin Kuru/uş
Yeri Faktörleri..... ............ -....--._.. ................. ............
6.2.4. îştettnenîtt Taşıma Fnnksîyttnivia İlişkin Kuruluş Yeri Faktörleri.......... . ....... ........... ....... ............ ......... ...
6. 2.5 Dışsal Yığılına Ekonomilerinin Kuruluş Yeri Seçimine Eikiİeri.......... ..
7. TEMEL İŞLETMECİLİK KAVRAMLARI
7.1. VerimlıHk (Prodûktivitt:) ..... ...................................................
İ-2. Ekonomiklik Oram ................................. ....
7.3. Karlılık (Raniabiiire) Omn..
7.4. litkenlik»
7.5. Etkililik ....
7 6. RaBvundlık ................ ....... ............................................
s. İŞLETMELERİN YASAL FORMLARI
8.1.Tek Kişi işletmeleri .... .....
8.2. Ortaklıklar
8.2.1. Adi Ortaklıklar..........................
8.2.2. Ticaret Ortaklıkları..... ......................
8.2.2,1. Kişi Ortaklıkları........................
Kolllektif Ortaklar
Komandit Ortaklıklar .
8.2.2.2.Sermaye Ortaklıkları ...............
Anonim Ortaklıklar ....................
Limited Ortaklıklar .........................................
8.3. Kooperatifler...
8.4. Demek ve Vakıf işletmeleri


9. ÜRETİM YÖNETİMİNDE YENİ GELİŞMELER VE TOPLAM
KALİTE YÖNETİMİ
9.1. Kitle Üretimi.......
9.1. Üretim Sistemindeki Değişiklikler..........................
9,3, Esneklik Kavramı............ ....
9.4. Kalite .......... .........................................................
9.5. Kaliteyi Oluşturan Temel Unsurlar ....................
9.5.1.Tasarım (Dizayn) Kalitesi..............
9 5.2. Uygunluk Kalitesi ..
9.6. Kalite Maliyetleri .........................................................................
9.7. Toplam Kalite Yönetimi
9. 7.1. Günümüzde Toplam KaliteYönetimi....
9.7.2 Toplam Kalite Yöneliminin Temel Unsurları.... ..........
9.7.2. l Müşteri Odaklılık
9.7.2.2 Sürekli Gelşme... .............................................
9.7 2.3.Hataları Önlemeye Yönelik Yaklaşım..........
9.7.2.4-Topİam Katılımcılık. ........... . .. .
9.7.3. Toplam Kalite YönetimindekiKalite Anlayışı............ ........
9.7.4. Toplam Kalite yönetiminde Kullanılan Araçlar ...............
9.7.4.1.KaliteÇemberleri .
9.7.4.2.Toplam Üretken (Koruyucu. Önleyici) Bakım .........
9.7.4.3.Toplam Verimli Bakım .. ................................ ....
.7..4 4.Tam Zamanında Üretim (JIT) ....
9.7.4.3.İstatistiksel Süreç Kontrolü....................... .
9.7.4.6. Kalite Denetimi .... ............. .
9.7.5 Toplam Kalite Yönetiminin Yararları............ .. ............
9.7-6Klasik Yönelim Anlayışı ile Toplam Kalite Yönetiminin
Kıyaslanması..
9.7.7. Kalite Yönetim Sistemleri .......... ........
9 7.8. Toplam Kalite YönetimininTürkiye 'deki
10. İNSAN KAYNAKLARI YÖNETIMİ
10.1. İnsan Kaynakları Yönetiminin Fonksiyonları
10.2. Personel Seçim Süreci . .............
10.3. İş Analizi .....
10.3.1.İş Analizi Neden Yapılır?..............
10.3.2.İş Analizi Yöntemleri.... ..
10..3.3.İş Analizi Sonunda Elde Edilen Bilgilerin
Doğrulanması.
10.3.4.İşin Tanımı
10.3.5.İş Tanımında Bulunması Gereken Unsurlar 10.4 İnsan Kaynaklarının Secimi
lO.4.1Aday Toplama ve Eleman Seçimi..
10.4.2.Aday Havuzlarının Oluşturulması...
l0.4.3.Aday Havuz Kaynakları. .............
10.4.3.1.İçsel Kaynaklar ..........
lO,4.3.2. Dışsal Kaynaklar
10..4.4.İş ilanı....
10.4.5.Kişiseİ ilişkiler ve Firma Çalışanlarının Referansları
10.4.6.İnternet Aracılığı ile Aday Toplama.....


10.5. Eğitim ve Geliştirme .......... .......
10.5.1. İşgücü Eğitiminin Yararları..
10.5.2. Eğitim ve Gelişim Programı Hazırlanması
10.5.3. Egîtim Teknikleri
10.6. Organizasyon.
10.7. Başarı Değerlendirme
10.7.1Başarı Değerlendirmenin Nedenleri.. ......
10.7.2.Başarı Değerlendirme Yöntemleri.....
10 7-3.Başarı Değerlendirmede Karşılaşılan Problemler. 10.7.4. Başarı Değerlendirmesi Yapan Birimler...
11. FİNANSAL YÖNETİM
11.1. İşletmenin Değerinin Belirlenmesi
11.2.Piyasa Kavramı...
11 2.1. Finansa! Piyasalar.... ...
11.2.2 Para Piyasaları ...............
11. 2.3. Sermaye Piyasaları.......... ........ ...
11.2.4. Para ve Sermaye Piyasası Arasındaki ilişkiler. ....
11.3. Paranın Zamanı Değeri........
11.3.1 Bugünkü Değer........ ........
11.3.2. Gelecek Değer................................................
11.4. Proje Değerleme Yöntemleri..........................................
11.4. İ. Net Bugünkü Değer Yöntemi
11.4.2. Geri Ödeme Dönemi Modeli............................
11.4.3 İndirgenmiş Gen Ödeme Dönemi Modeli .............
11.4.4 Ortalama Muhasebe Getirisi Modeli...................
11.4.5. İç Verim Oram Modeli (IRR)...
11. 4.5.1. İçVerim Oranı (İRR) île ilgili Sorunlar... ....
11.4.5.2. Birden Fazla iç Verim oranı.
11.4.5.3 BirbiriniDolayan Projelere ilişkin Problemi 11.4 fi. farlılık indeksi (Kİ).........
12. IS ORGANİZASYONLARINDA DİĞER ÖNEMLİ
KAVRAMLAR.
12.1. İs Güvenliği ve işçi Sağlığı
12.1.1.Kazaları Neden Olur?.
12. 1.2. İş Kazaları Nasıl önlenir?
12.1.3.Elemanlarm Sağlık Problemleri
12.1.4. Şikayet.
12.2. Eleman Azaltılmsı...
12.2.1.işten Çıkarılanların (Atılanların) 12.2.2.İşte Kalanlarla ilgili Problemleri... 12.2.3 Organizasyonel Problemler
12.3. Sendikalar.
12.3. 1.İşçi Sendikalarının Fonksiyonları.. 12.3.2.İşçiIer Neden Organize Olurlar
12.4. Disiplin
Kaynakça ......

NOTLAR

İstihdam ve Danışmanlık Hizmetleri Eğitim Programı