Ana Sağlığı Programı

Kitap : Ana Sağlığı Programı

Dil : Türkçe

Bölüm : Sosyal Hekimlik

Yayın Yeri : Ankara

Yayın Tarihi : Ocak 1986

Yayıncı : T.C.Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı

Tür : Kitap

Kitap No : 964

İÇİNDEKİLER

İÇİNDEKİLER
ÖNSÖZ
1. Projelerin Organizasyonu
Ön Hazırlık
2. Hedef Nüfusun Belirlenmesi
3. Halk Eğitimi
4. Personel Eğitimi
4.1. Bilgilendirme Eğitimi
4.2. Beceri Düzeyinde Eğitim
5. Denetim
6. Değerlendirme
BÖLÜM l- AİLE PLANLAMASI
1.1. Aile Planlamasının tanımı
2. Aile Planlaması hizmetlerinin amaçları
3. Aile Planlaması kavramının gelişimi
4. Aile Planlaması hizmetlerinin veriliş biçimi
Gebeliği önleyici yöntemler
1. Etkin kontraseptıf yöntemler
1.1 Ağızdan alınan haplar
1.2. Rahim içi Araçlar (RİA)
1.3. Kondom (Kaput • Prezervatif)
1.4. Diafram (Kapak)
1.5. Cerrahî Sterılızasyon
2. Etki derecesi sınırlı olan kontraseptif yöntemler
2.1. Takvim yöntemi
2.2. Geri çekme
2.3. Vajinal yıkama (Lavaj)
2.4. Sperm öldürücüler
III- Kayıtlar
1. Eğitim hizmetleriyle ilgili kayıt sistemi
1.1. Aylık çalışma bildirgesi
1.2. Halk sağlığı eğitimi aylık çalışma formu
2. Uygulama hizmetleriyle ilgili kayıt sistemi
2.1. 15-49 yaş evli kadın izleme formu
2.2. Aile planlaması poliklinik defteri
2.3. Yöntem kullananlara ait bilgi formu
BÖLÜM II- GEBELERİN İZLENMESİ
Doğum öncesi bakımın amaçIarı
Ebe bölgedeki gebeleri nasıl tesbıt edecektir
III. Gebe hangi sıklıkla izlenecektir
IV. Gebelik tanısı
V. Ebenin gebeyi izlerken mutlaka yapması gereken muayene ve işlemler
VI. Gebelerin ağırlık artışı
VII. Gebede ödemin nedenleri
VIII. Gebelikte anne ve bebek yönünden riskli durumlar ve alınacak önlemler
IX. Gebenin bazı yakınmaları ile ilgili öneriler
X. Her gebeye mutlaka verilmesi gereken öğütler
XI. Gebelikte tehlikeli durumlar
BÖLÜM III- GEBELERİN SAĞLIKLI BESLENMESİ
I. Gebelerin sağlıklı beslenmesi
II. Gebelikte yetersiz ve dengesiz beslenmenin anne ve çocuk sağlığına etkilen
III. Gebelikte oluşan metabolık değişiklikler
IV. Gebelerin besin ihtiyaçları
1. Gebelikten dolayı ek alınması gerekli enerji ve besin öğeleri
2. Enerji ve besin öğelerinin karşılanması için besin seçimi
V. Besinlerin hazırlanması, pişirilmesi ve saklanmasında dikkat edilecek hususlar
BÖLÜM IV- DOĞUMLARIN SAĞLIKLI KOŞULLARDA VE SAĞLIK PERSONELİ YARDIMI İLE YAPILMASI
1. Normal doğum
1. Doğumun belirtileri
2. Normal doğum eylemi
3. Doğum öncesi ebenin yapması gerekenler
4. Doğumun devreleri
4.1. Birinci devrede yapılması gerekenler
4.2. ikinci devrede doğum mekanizması
4.3. Üçüncü devrede yapılması gerekenler
5. Doğum sonu yapılması gerekenler
II. Doğumda ve doğum sonrasında tehlikeli durumlar
III. Evde Doğumda nastaneye sevkı gerektiren hususlar